Tips voor het goed onderhouden van je fiets

Als je je fiets veel gebruikt zul je deze ook goed moeten onderhouden. Ik heb twee jaar geleden een mooie Batavus fiets gekocht en laat hem elk jaar onderhouden door mijn fietsenmaker in het dorp. Ook heb ik mijn fiets verzekerd bij Fietsverzekering.nl. Voor 75 euro voor drie jaar heb ik mijn fiets wereldwijd laten verzekeren tegen diefstal. Dit is handig omdat ik mijn fiets altijd meeneem naar het buitenland. Ook krijg ik juridische hulp in Europa wanneer iemand anders schade aan mij of mijn fiets maakt.

Hieronder een aantal tips over het zelf onderhouden van je fiets.

frejus_084

Schoonmaken
Het klinkt simpel, maar er zijn maar weinig mensen die hun fiets goed schoonmaken. Maak je fiets schoon met een doek en een warm sopje. Gebruik alleen milde zeep. Je kunt ook je ketting schoonmaken met bijvoorbeeld een tandenborstel. Na het schoonmaken kun je je fiets schoonspuiten met een tuinslang, maar gebruik nooit een sterke straal of hogedrukreiniger. Hiermee beschadig je je fiets en er kan water in onderdelen komen waar dat absoluut niet mag!

De ketting en kabels smeren
Spuit je fietsketting op de tandwielen in met een ontvetmiddel. Hierna kun je de ketting smeren met olie of siliconenspray. Vraag een fietsenmaker naar de beste middeltjes voor je fiets. Smeer ook de kabels van je versnelling en de remmen in. Controleer daarna of je remmen nog goed aangespannen zijn en dus goed werken.

Controle bouten, moeren en schroeven
Controleer tijdens het onderhouden of alle bouten, moeren en schroeven nog stevig zijn bevestigd. Zo niet, draai ze dan aan.

Bandenspanning
Het is belangrijk dat je banden goed op spanning zijn. Je zult zelf vast wel eens gemerkt hebben dat je heel zwaar moet trappen omdat je banden niet meer goed opgepompt zijn? Een normale fietsband heeft meestal een spanning van ongeveer 3 tot 4 bar. Dit verschilt uiteraard per fiets dus kijk dit goed na.

Zet je fiets netjes binnen
Veel mensen zetten hun fiets buiten voor de deur of in de tuin. Toch is het belangrijk om je fiets zoveel mogelijk binnen te zetten, vooral in de winter. Dit voorkomt beschadiging door bijvoorbeeld regen, vocht en sneeuw. Als je op een elektrische fiets rijd, dan is het belangrijk dat je je accu altijd op een droge plek neerlegt.

Wil je meer tips of leuke fietsroutes bekijken? Kijk dan op Nederlandfietsland.nl